недеља, 24. мај 2015.

Akcija o ranom otkrivanju raka koze-Gledaj da prezivis!

Danas sam tu sa jednom temom koja je poslednjih dana prevladava nasom blogosferom i dosta blogerki se njome bavi ili se bavilo, pa sam resila da dam svoj doprinos istoj. Prvo zelim da se izvinim, onima koji smatraju da je to potrebno, jer vas ima, zbog toga sto dugo zapostavljam svoj blog i ne pisem nista. Ja svoj blog na prvom mestu shvatam kao hobi i moje mesto za opustanje i zabavu a ne kao obavezu ili posao. Tako da ne osecam potrebu da se bilo kome pravdam ili objasnjavam zasto ne pisem ili zasto nisam aktivna . Opet se izvinjavam ako se nekome ovaj nacin rada mozda ne dopada ali prosto je tako, ako nisam u mogucnosti necu pisati, ako jesam onda cu to ciniti vrlo rado, jako jednostavno. Zaista mislim da nema potrebe da pametujem previse niti da objasnjavam bilo sta na tu temu, kada budem imala vremena da se temeljno posvetim onome sto radim, to cu i uciniti, pa makar to bilo i pisanje bloga.. Jer ne volim nista povrsno da radim. 

Kad smo zavrsili sa formalnim delom predstavljanja, da predjem na onu ozbiljniju i daleko formalniju pricu, koja ne mora biti toliko formalna i teska - od vas iskljucivo zavisi kakva ce biti. Dakle, verovatno vec znate da se radi o prevenciji raka koze i simbolicnog naziva ove akcije Gledaj da prezivis! jer je ova vrsta bolesti moze uociti golim okom. Projekat se realizuje od strane Fonda B92 i kompanije Eucerin uz podrsku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Uz pomoc ovog projekta, sve drzavne dermatoloske ustanove u Srbiji bice narednih meseci opremljene dermoskopima neophodnim za rano dijagnostikovanje raka koze, a u okviru akcije predvidjena je i besplatna edukacija dermatologa za rad sa ovim aparatima. Kao i kod svake druge bolesti ovakve vrste, najvaznije je sirenje svesti o problemu i redovna kontrola. 




Podaci Instituta za javno zdravlje su prilicno sokantni i porazavajuci. Svakoga dana u Srbiji od raka koze oboli dve osobe a umre jedna.Uprkos uvrezenim stavovim, vecina melanoma nastaje na zdravoj kozi, a 20 do 50% iz prethodnog mladeza. Moze da se javi u svakom uzrastu ali izuzetno retko u detinjstvu. Kod zena se najcesce javlja na nogama (na listovima), a kod muskaraca na trupu, a narocito na ledjima. Prema podacima Registra za rak Republike Srbije u periodu od 2007. do 2012. u proseku je godisnje registrovano 624 novoobolele osobe od melanoma, 320 muskaraca i 304 zene.

U proseku se od ove bolesti leci 1000 pacijenata a umire 350 osoba. Sto je meni licno potpuno neshvatljivo i neverovatno, da nesto sto mozete golim okom da vidite i sto je tako jednostavno za kontrolu, dopustite da vam oduzme zivot u najgorem slucaju. To moze da bude bilo ko od vase porodice, prijatelja, okruzenja, svakome moze da se desi. A zasto bi se desilo tako nesto kada to mozemo da sprecimo?!?? Od 100 000 ljudi u proseku oboli svaki osmi muskarac, svaka sesta zena a umre svaka druga osoba. Melanom je najagresivniji od svih tumora koze jer vrlo brzo metastazira i zahvata druge organe. Medjutim, njegovo rano otkrivanje i pravovremena hirurska intervencija omogucava izlecenje i duze prezivljavanje. Hirursko uklanjanje melanoma u ranom stadijumu dovodi do izlecenja kod 90 do 95% pacijenata.


Ja licno imam jako svetlu kozu,koja jako tesko crni. I ceo zivot patim za tamnim tenom ali nikada nisam otisla u solarijum niti pokusavala na bilo koji vestacki nacin da je potamnim. Priznajem da sam imala ozbiljnu nameru da posetim solarijum ali me nekako uvek odbijala pomisao da lezim u tom kovcegu, iskreno o posledicama po kozu i nisam previse razmisljanja.. Tako da, bez foliranja, ne mogu da kazem da do sad nisam isla u solarijum jer mislim da je stetan i opasan vec iz dugih (trivijalnih) razloga. Ali sam se sa druge strane, suncala besomucno, dok mi koza ne pocrveni skroz, jer sam mislila da je to put do crnog tena. Posebno sam to cinila u periodu kada je sunce najjace a samim tim i  najstetnije, od 11 do 16h. O kremamama sa zastitnim faktorom nisam razmisljala jer sam mislila da pored tog zastitnog faktora ne mogu pocrneti a i nisam previse verovala u te natpise o visokim zatitnim faktorima. Ja nemam nameru nikoga da osudjujem zaista, jer se ni sama nisam sjajno odnosila prema svojoj kozi, ali smatram da je vazno sto pre edukovati sve devojke koje se konstatno izlazu stetnim suncevim zracima putem solarijuma. Mozda sada nemate nikakve posledice i uzivate u svom divnom,preplanulom tenu ali vasa koza zaista sve pamti. Za deset godina ce se setiti sta ste joj cinili nekada davno i pocece da ispoljava svoje nezadovoljstvo a onda cete imati ozbiljan problem. Problem u vidu, ne daj Boze, ovog o kom danas pricamo i slicnih bolesti i komplikacija.. a da ne govorim o flekama i borama. Kao i vecina drugih gresaka, i ova se desava iz cistog neznanja. Ali odavno je poznato da je radoznalost ubila macu. Malo surovo, ali je tako. 

Kako mozete da pomognete i sta mozete da ucinite?
Najpre SEBI pomazete tako sto cete voditi racuna o svojoj kozi, ne izlagati se suncevim zracima bez obaveznog zastitnog faktora i u terminima kada je sunce najjace i najopasnije, izbegavati solarijum i redovno kontrolisati svaku promenu na kozi i obavezno se u vezi svake promene savetovati sa strucnim lekarom,dermatologom.


Na ovaj nacin mozete izvrsiti pregled koze
DRUGIMA cete pomoci tako sto cete ovog leta koristiti neki od Eucerin Sun preparata za zastitu od sunca sa oznakom ove akcije i time deo novca koji ste odvojili za proizvod, odlazi na kupovinu dermoskopskih aparata za drzavne ustanove sirom zemlje. Kao i na edukaciju dermatologa o koriscenju aparata i uopste o ovom problemu.


Ostavicu vam linkove do postova drugih koleginica o ovoj temi, ukoliko ste preskocili neki da pogledate ili ako sam ja propustila neku informaciju. Gledajte, citajte, informisite se stalno, znanja nikad nije dovoljno i pre svega, vodite racuna o svom zdravlju!

 Ana   Ana2cats
Milica   Bamby's Beauty Lab
Andjelija Cosmoholic
Lidija i Tanja  Good moring, gorgeous!
Tijana Sreca je zdravlje
Sajt B92 televizije Pregled za sve
Video reklama Gledaj da prezivis

Ukoliko sam previdela neciji post ili ako je neko u medjuvremenu napisao tekst o ovoj temi, ostavite mi slobodno u komentaru i dodacu ga.

Na koji nacin se vi stitite od sunca i sta mislite o ovom projektu? 

0 коментара:

Постави коментар